ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Αναγνώριση (δικαιωμάτων) τώρα

18.12. 2003


ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ

Ημέρα αφιερωμένη στους μετανάστες η σημερινή και δεν μπορούμε να μην επικαλεστούμε με θλίψη την τελευταία κοινωνική έρευνα του EKKE που αποκαλύπτει ότι, σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 80%, οι Έλληνες εκφράζουν απέχθεια απέναντι στην παρουσία μεταναστών στην ελληνική κοινωνία ενώ, επίσης σε υψηλά ποσοστά, συνδέουν τους «ξένους» με την εγκληματικότητα, τη μείωση των μισθών και ημερομισθίων, την ανεργία και άλλα κοινωνικά δεινά. Στην ίδια έρευνα αποκαλύπτεται η χαμηλή ανεκτικότητα των Ελλήνων προς τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα.

Συμβαίνει, δηλαδή, σήμερα στην Ελλάδα το παράδοξο να συνυπάρχει η πνευματική και πολιτισμική φτώχεια με την οικονομική ανάπτυξη και την υλική ευημερία. Να συμβαδίζει ο ευδαιμονισμός με τη μισαλλοδοξία, με την αδιαφορία για την ανθρώπινη διάσταση του φαινομένου του ξεριζωμού και της μετακίνησης εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου γης, σε αναζήτηση μιας θέσης στον ήλιο. Κι αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα, η οποία μόλις πριν από 2-3 δεκαετίες - κυρίως χάρη στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - εγκατέλειψε τον καθεστώς της Ψωροκώσταινας και από χώρα αποστολής μετατράπηκε σε ευημερούσα χώρα υποδοχής και Γη της Επαγγελίας για χιλιάδες μετανάστες.

Με την ευκαιρία της σημερινής δικής τους ημέρας, χρειάζεται να τονισθεί ακόμη μία φορά ότι οι μετανάστες προσθέτουν στην εθνική οικονομία και δεν αφαιρούν. Οι θέσεις εργασίας που καταλαμβάνουν είναι εκείνες που έχουν εγκαταλείψει οι ντόπιοι, λόγω της ανόδου του βιοτικού τους επιπέδου. Οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν ένα πολύτιμο δυναμικό που καλύπτει πραγματικές ανάγκες στην αγορά εργασίας και δημιουργεί θέσεις απασχόλησης. Χρειάζεται λοιπόν να σκύψουμε με στοργή πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και κυρίως να τους αναγνωρίσουμε πλήρως, στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, τα ανθρώπινα, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματά τους.

Η Ελλάδα του 21ου αιώνα οφείλει να εμπνευστεί από την Ιστορία και τον πολιτισμό της και να εξοστρακίσει από τη γη του Ξενίου Διός τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία.

Η Άννα Καραμάνου είναι βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών


ΤΑ ΝΕΑ , 18-12-2003  , Σελ.: Ρ25 
Κωδικός άρθρου: A17820P252 
ID:395702