"Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ"

Δημόσια Ακρόαση που διοργάνωσε η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Βρυξέλλες, 01.10.2002

Εναρκτήρια Ομιλία της Αννας Καραμάνου, Ευρωβουλευτού, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών

 

 

Κύριοι και Κυρίες,

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

 

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ιδιαίτερα θα ήθελα να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω θερμά για τη συμμετοχή τους τον Επίτροπο κ Byrne, τους διακεκριμένους εμπειρογνώμονες και επιστήμονες, καθώς και τους προσκεκλημένους μας από όλη την Ε.Ε. Ιδιαίτερα θα ήθελα να καλωσορίσω μια ομάδα 20 επιστημόνων, εξειδικευμένων στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, από την Ελλάδα, καθώς και δημοσιογράφους συντάκτες θεμάτων υγείας.

 

Η δημόσια ακρόαση που διοργανώσαμε σήμερα είναι πολύ σημαντική, αφού αφορά ένα καυτό θέμα, που δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο.

 

Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, που ανοίγω τις εργασίες αυτής της εκδήλωσης, γιατί είναι μεγάλη η επιθυμία μας να συμβάλουμε στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού και να φωτίσουμε όλες τις πλευρές και όλα τα ζητήματα που αφορούν στον καρκίνο του μαστού.

 

Δυστυχώς αυτή η ασθένεια, που πλήττει με μεγάλη συχνότητα τις γυναίκες, δεν έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον που της αξίζει, με αποτέλεσμα να διατίθενται πολύ λιγότεροι πόροι για έρευνα από ό,τι σε άλλες μορφές καρκίνου.

 

Η Επιτροπή μου με λύπη της διαπιστώνει ότι γενικώς οι έρευνες για την υγεία, διευθυνόμενες κυρίως από άνδρες, δε δίνουν μεγάλη προσοχή σε ασθένειες που όλως ιδιαιτέρως πλήττουν τις γυναίκες, όπως η οστεοπόρωση, οι συνέπειες της εμμηνόπαυσης κλπ. και εν προκειμένω ο καρκίνος του μαστού.

 

Η Επιτροπή μας απαιτεί περισσότερη έρευνα για τις αιτίες, τη διάγνωση σε πρώιμο στάδιο, τα προληπτικά μέτρα και τη θεραπεία μετά την εκδήλωση της νόσου. Βεβαίως, αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες και τα θετικά βήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του Επιτρόπου:

 

Οφείλω να αναγνωρίσω ότι τη διοργάνωση αυτής της δημόσιας ακρόασης, που αποτελεί συνέχεια προηγούμενης εκδήλωσης, ενέπνευσε το μέλος της Επιτροπής μας κα Karin Jons, η οποία έχει αναπτύξει πολύ μεγάλη δραστηριότητα για τη διάδοση της πληροφόρησης, που αφορά τον καρκίνο του μαστού. Η κα Jons διοργάνωσε τον περασμένο Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκθεση με θέμα « Ο Καρκίνος του Μαστού στην Ε.Ε. Σήμερα» με τη συμμετοχή και ομιλίες της κας Mary Buchanan Προέδρου της Europa Donna και της Επιτρόπου κας Άννας Διαμαντοπούλου.

 

Η έκθεση παρουσίασε για πρώτη φορά τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Προγρ. Πλαισίου για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη, καθώς και του προγράμματος « Η Ευρώπη Εναντίον του Καρκίνου». Επίσης ανέδειξε την σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης καθώς και τα standards της θεραπείας.

 

Η πρόσβαση στα μέσα διάγνωσης και θεραπείας δεν είναι ακόμη εύκολη και δυνατή για όλες τις γυναίκες στην Ε.Ε. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη. Οι Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τη μαστογραφία δεν εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη. Γι αυτό χρειάζεται να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον αγώνα για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, γιατί 1 στις 10 γυναίκες πλήττεται από αυτήν την αρρώστια και περισσότερες από 200.000 γυναίκες τον χρόνο στην Ε.Ε. διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 2,5 λεπτά μια γυναίκα έχει διάγνωση καρκίνου του μαστού και κάθε 6,5 λεπτά μια γυναίκα πεθαίνει από αυτή την αρρώστια που αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες ηλικίας 35-55 ετών.

 

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αφού έχουμε οκτώ μεγάλης φήμης ειδικούς, για να φωτίσουν το θέμα από όλες του τις πλευρές. Η άποψη των ασθενών επίσης θα ακουστεί. Για αυτό είμαι βέβαιη ότι η σημερινή συζήτηση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους μας.

 

Θα ήθελα, πριν δώσω τον λόγο στην κα Jons για να κάνει μια γενική εισαγωγή στο θέμα, να την ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για τη συμβολή της στην ευαισθητοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πάνω σε αυτό το καυτό θέμα και για τη διοργάνωση της σημερινής δημόσιας ακρόασης.

 

Ελπίζω, ότι στο τέλος αυτής της εκδήλωσης θα είμαστε όλοι και όλες περισσότερο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι για την αντιμετώπιση αυτής της φοβερής αρρώστιας, που κοστίζει τόσο πολύ σε ανθρώπινο πόνο και ανθρώπινες ζωές.