ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ –ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Αθήνα, 01.03.2003

Χαιρετισμός Άννας Καραμάνου

 

 

Εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ όλους και όλες που με τιμάτε με την παρουσία σας στην αποψινή πολυπολιτισμική γιορτή, που διοργανώνω για πέμπτη συνεχή χρονιά. Σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι να μεταφέρει στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία  μας, ένα μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών και σεβασμού των όποιων διαφορών - πολιτικών, θρησκευτικών, πολιτισμικών.

 

Η εκδήλωση αυτή φέτος, πέραν του πολυπολιτισμικού έχει και αντιπολεμικό χαρακτήρα, αφού πραγματοποιείται υπό την σκιά του επαπειλούμενου πολέμου κατά του Ιράκ. Ας στείλουμε λοιπόν σήμερα ένα δυνατό μήνυμα κατά του σχεδιαζόμενου πολέμου, ένα μήνυμα διαλόγου και ειρηνικής επίλυσης της διένεξης. Ας προβάλουμε απέναντι στην κουλτούρα της βίας και του μιλιταρισμού, ένα διαφορετικό πρότυπο, μια διαφορετική κουλτούρα που θα προάγει τη δημιουργική συνύπαρξη των ανθρώπων και θα απορρίπτει τη στρατιωτική βία ως μέσον επίλυσης τω διαφορών. Αυτό ακριβώς το πρότυπο προωθεί η Ελληνική Προεδρία και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό των ευρωπαίων εταίρων μας και όχι μόνον.

 

Λόγω της συγκυρίας, αποκτά ιδιαίτερη αξία η παρουσία στην αποψινή εκδήλωση μις γυναίκας που έχει κάνει σκοπό της ζωής της την προαγωγή της ειρήνης, της συνεργασίας των λαών και των δικαιωμάτων των γυναικών - της Μαργαρίτας Παπανδρέου.

 

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω για την παρουσία του εδώ τον Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Peter Bethelfalvy, με τον οποίο μοιράζομαι κοινά πολιτικά ενδιαφέροντα, αγωνίες για την πορεία και την εξέλιξη της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σχέδια και δράση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Σήμερα, όμως, έχουμε να ανακοινώσουμε και ένα πολύ ευχάριστο γεγονός στους φίλους μας μετανάστες και πρόσφυγες. Έπειτα από μακρόχρονες διαβουλεύσεις, εγκρίθηκε προχθές στις Βρυξέλλες, στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η Οδηγία για την Οικογενειακή Επανένωση. Καταγράφηκε έτσι μια ακόμη μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας για την οποία θα σας μιλήσει ο κ.  Bethelfalvy.

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς καμιά διάκριση λόγω φύλου, φυλής, εθνικής ‘η κοινωνικής καταγωγής, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, αποτελεί όρο εκ των ουκ άνευ για την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων, για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο και ανάπτυξη.

 

Ας φωνάξουμε δυνατά, για μια ακόμη φορά, να μας ακούσει η Ουάσιγκτον. ΟΧΙ στον παραλογισμό αυτού του πολέμου.

 

Σας καλώ να απολαύσετε την αποψινή πολυπολιτισμική βραδιά. Η Αποκριά είναι επίσης εδώ.