Να αρθεί το Άβατο

Στον Παναγιώτη Μαυρίκο

19. 08. 2001

 

 

Να εκσυγχρονιστεί η Εκκλησία και να αποδεχθεί τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες καθώς και την άρση του Άβατου του Αγίου Όρους για τις γυναίκες ζητάει η Άννα Καραμάνου. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Κ.Α." επανέρχεται στα φλέγοντα εκκλησιαστικά θέματα που οδήγησαν σε μετωπική σύγκρουση την κυβέρνηση με την εκκλησία.

 

ü       Πολλά είναι τα παραδείγματα των κληρικών οι οποίοι "μπαίνουν" στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών;

 

Είναι πολύ καλό να συμμετέχει και να κάνει κοινωνικό έργο ένας κληρικός. Μακάρι ο κλήρος να συνδεθεί με κοινωνικό έργο. Παλαιότερα λέγαμε ότι αυτό γινόταν με έντονο τρόπο από την καθολική και από άλλες χριστιανικές εκκλησίες, αλλά ήταν παραμελημένος τομέας από την ορθόδοξη εκκλησία.

 

ü       Διαφωνείτε όμως με την ενασχόληση της εκκλησίας με την πολιτική όπως έχετε πει;

 

Εγώ πάντα ήμουν υπέρ του πλήρους διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους. Ο καθένας έχει τον τομέα του. Άλλος είναι ο χώρος της πολιτικής και άλλος της Εκκλησίας. Πάντως, εγώ θα έλεγα ότι αυτή την περίοδο οι σχέσεις Εκκλησίας Κράτους είναι καλές. Βλέπω ότι υπάρχει καλή συνεργασία, οι ρόλοι είναι διακριτοί και ο καθένας στον τομέα του προσπαθεί να κάνει το καλύτερο.

 

ü       Όμως το θέμα των ταυτοτήτων δεν έχει κλείσει.

 

Φαίνεται ότι έχει παγώσει. Υπήρχε μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην πολιτική και την Εκκλησία και νομίζω ότι το όλο θέμα θα διευθετηθεί.

 

ü       Σε ποια κατεύθυνση θα διευθετηθεί;

 

Ασφαλώς με την επικράτηση της άποψης της πολιτείας. Δεν μπορεί στις ταυτότητες να αναγράφεται το θρήσκευμα. Αυτό είναι αντίθετο με κάθε έννοια σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ιδιωτικής ζωής. Το θρησκευτικό συναίσθημα αποτελεί μέρος της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και δεν μπορεί αυτό να φαίνεται στις ταυτότητες.

 

ü       Αίσθηση όμως προκάλεσε και η πρωτοβουλία σας για τη μη εκδίωξη των Αλβανών από τη Μυτιλήνη.

 

Θεωρώ ότι οι σκηνές που είδαμε ήταν φρικτές, εναντίον ενόχων και αθώων, και ζήτησα την παρέμβαση του εισαγγελέα διότι δεν μπορεί ένα χωριό να παίρνει το νόμο στα χέρια του.

Θεωρώ ότι οι σκηνές που είδαμε χαρακτηρίζονται από ακραίο ρατσιστικό μίσος.

 

ü       Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σεβασμού της φιλοξενίας από τους φιλοξενούμενους.

 

Ασφαλώς και θα πρέπει οι φιλοξενούμενοι να σέβονται τη φιλοξενία και όσοι δεν τη σέβονται θα πρέπει να τιμωρούνται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στον Αλβανό ένοχο το δικαστήριο επέβαλλε ποινή φυλάκισης 37 μηνών. Οι άλλοι όμως οι αθώοι γιατί έπρεπε να εκδιωχθούν από το χωριό;

Εγώ ντρέπομαι γι' αυτές τις πράξεις - Απαρτχάιντ, που έγιναν στα Λουτρά της Μυτιλήνης.. στα Λουτρά της ντροπής θα έλεγα.

 

ü       Πάγωσε όμως μια άλλη πρωτοβουλία σας αυτή για το Άβατο του Αγίου Όρους. Μήπως σας απαγόρευσαν από το κόμμα σας να συνεχίσετε την υπόθεση;

 

Κανένας δεν μου είπε να μην συνεχίσω. Το θέμα του Άβατου του Αγίου Όρους δεν είναι θέμα των ευρωπαϊκών αρχών είναι ζήτημα της Εκκλησίας, της ίδιας της Κοινότητας του Αγίου Όρους που υπό το φως των νέων εξελίξεων και της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των γυναικών θα πρέπει να αναθεωρήσουν την απόφαση αποκλεισμού των γυναικών από το Άγιο Όρος. Μια απόφαση που ελήφθη τον Μεσαίωνα τότε που οι γυναίκες δεν απολάμβαναν κανενός Δικαιώματος. Τότε οι γυναίκες δεν είχαν πρόσβαση όχι μόνο στο Άγιο Όρος αλλά ούτε στην εκπαίδευση ούτε στις τέχνες, ούτε στις επιστήμες, πουθενά. Επομένως η απόφαση του αποκλεισμού των γυναικών από το Άγιο Όρος αφορούσε τις κοινωνικές συνθήκες εκείνης της εποχής. Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία σχέση ούτε με το δόγμα ούτε με τη θεολογία. Από αυτή την άποψη θεωρώ ότι πρέπει να αναθεωρηθεί.

 

ü       Και ποιος θα λάβει την απόφαση;

 

Οι ίδιοι θα πρέπει να τη λάβουν, να καταλάβουν ότι και η Εκκλησία θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Θεωρώ ότι είναι πολύ καλό που άνοιξε ένας τέτοιος διάλογος, πριν από δέκα χρόνια δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο διότι ήταν θέμα ταμπού. Βλέπουμε ότι σήμερα ακόμα και θέματα ταμπού τίθενται στο δημόσιο διάλογο και αυτό είναι θετικό.

 

ü       Θα επιμείνετε για το Άβατο του Αγίου Όρους;

 

Την άποψή μου συμμερίζονται πολλοί. Κανένας γνωστικός άνθρωπος δεν μπορεί να πει ότι αυτό το αίτημα είναι παράλογο. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν διακρίσεις με βάση το φύλο.

 

ü       Πολλοί σύντροφοί σας, πάντως σας έχουν κατηγορήσει για τις φωνές που έχετε "σηκώσει" για εργασιακά και Εκκλησιαστικά θέματα. Μάλιστα σας θεωρούν ως κύρια υπεύθυνη για τη ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση.

 

Δεν συμμερίζομαι αυτές τις απόψεις διότι οι κοινωνίες πηγαίνουν μπροστά όταν κάποιοι τολμούν να θίγουν τα κακώς κείμενα.