ΤΟΛΜΗΣΤΕ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

συνέντευξη της Άννας ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ Του Παναγιώτη Μαυρίκου
21. 04. 2002

 

Να τολμήσει ο Κώστας Σημίτης να κάνει ρήξεις και τομές και να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο, έστω και με συγκρούσεις, προτείνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Καραμάνου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Κ.Α." η κυρία Καραμάνου θεωρεί ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν τροχοπέδη για το ΠΑΣΟΚ, αφού βρισκόμαστε στο μέσoν της κυβερνητικής θητείας και έχουμε μπροστά μας σημαντικά γεγονότα, όπως η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν τροχοπέδη για το ΠΑΣΟΚ;

- Δε νομίζω ότι θα πρέπει να μας κυριέψει η ηττοπάθεια, επειδή οι δημοσκοπήσεις - στα μισά της θητείας μας - δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ.

Έχουμε μπροστά μας δύο πολύ σημαντικά χρόνια. Μεσολαβούν οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, αλλά μας περιμένει και μία ελληνική προεδρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2003. Και αν κρίνω από τον προγραμματισμό που υπάρχει, θα είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη προεδρεία.

Οι δημοτικές εκλογές ασφαλώς έχουν ενδιαφέρον, αλλά αφορούν κυρίως τις τοπικές κοινωνίες. Εμείς ζητάμε ν'αναδειχθούν οι πιο άξιοι και ικανοί από αυτές τις τοπικές κοινωνίες και δεν νομίζω ότι μπορεί να κριθεί το κυβερνητικό έργο από τα' αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Όμως αν θέλετε, εγώ πιστεύω ότι θα πάμε καλά σ' αυτές τις εκλογές γιατί έχει γίνει πολύ μεγάλο έργο σε τοπικό επίπεδο και αυτό θα πιστωθεί στο ΠΑΣΟΚ.

  • Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κάνει ανοίγματα σ' αυτές τις εκλογές - δημοτικές - ανεξαρτήτως κομματικών και ιδεολογικών φραγμών

- Θα πρέπει να γίνουν ανοίγματα σε πολίτες, οι οποίοι είναι άξιοι και ικανοί να διοικήσουν σε τοπικό επίπεδο.

  • Ο Κώστας Σημίτης πάντως έχει αναφερθεί στην αναγκαιότητα προοδευτικών συνεργασιών σ' αυτές τις εκλογές;

- Συμφωνώ με αυτή τη θέση. Βεβαίως και πρέπει να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για μια ουσιαστική συνεργασία με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο της Aριστεράς, όπως η ΑΕΚΑ του κ. Μπίστη, αλλά και οι δυνάμεις του Συνασπισμού, καθώς και άλλες κινήσεις ενεργών πολιτών, με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεργασθεί, ώστε ν' αναδείξουμε άξιους και ικανούς ηγέτες σε τοπικό επίπεδο, αλλά και παραπέρα στις βουλευτικές εκλογές.

Χρειάζεται δηλαδή επανασυσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς.

  • Τελικά τι θα πρέπει να κάνει ο Κώστας Σημίτης για να φύγει το ΠΑΣΟΚ από την φθοροποιό κατάσταση, στην οποία έχει εισέλθει;

- Όλοι εμείς εδώ και χρόνια στηρίζουμε τον Κώστα Σημίτη, επειδή έχει το θάρρος να υπερασπίζεται τις θέσεις του και να τολμά.

Ο Κώστας Σημίτης, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν σταθερός στις απόψεις του και δεν δίσταζε να συγκρουστεί.

Και τώρα τον καλούμε να συνεχίσει αυτή του την πολιτική, η οποία είναι στοιχείο και του χαρακτήρα του. Θα πρέπει λοιπόν ο Πρωθυπουργός να τολμήσει να κάνει τομές, τόσο σε θέματα που αφορούν την Δημόσια Διοίκηση, όσο και στη Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και στο τέλος θα δικαιωθεί.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ

  • Θα ήθελα να επιστέψουμε στην ελληνική προεδρεία το πρώτο εξάμηνο του 2003. Πόσο σημαντική την θεωρείτε και για ποιους λόγους;

- Είναι πολύ σημαντική, γιατί θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, της Τακτικής Συνέλευσης δηλαδή και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στη Σύνοδο του Ιουνίου. Επίσης, θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την προσχώρηση των υποψηφίων χωρών μεταξύ των οποίων είναι και η Κύπρος. Επίσης, διαφαίνονται και καλές προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού.