Τα "γαλάζια φαντάσματα" παραμένουν στο Αφγανιστάν

Της Αριστοτελίας Πελώνη

11. 11. 2002

Νέες φιλίες. Η Άννα Καραμάνου έξω από γυναικεία χαμάμ στο Αφγανιστάν

Η προσωρινή κυβέρνηση ήρθε, τα «γαλάζια φαντάσματα» όμως παραμένουν. Λίγα έχουν αλλάξει για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν μετά τον πόλεμο, που διακηρύχθηκε ότι έγινε για την... μπούρκα.

Οι περισσότερες γυναίκες εξακολουθούν να φορούν την μπούρκα, αφού δέχονται απειλές για τη ζωή τους. «Μόνο μια μικρή μερίδα γυναικών, οι οποίες είναι μορφωμένες και αποτελούν την ελίτ, φορούν μαντίλι και όχι μπούρκα», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Άννα Καραμάνου, πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία βρέθηκε εκεί την περασμένη εβδομάδα ως επικεφαλής ευρωπαϊκής αποστολής και διαπίστωσε με απογοήτευση ότι σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Τα σχολεία άνοιξαν πάλι για τις γυναίκες, αλλά λίγες είναι αυτές που τολμούν να πάνε: «Τα σχολεία γυναικών δέχονται επιθέσεις, πολλά έχουν καεί, ενώ οι γυναίκες που πηγαίνουν στο σχολείο δέχονται απειλές για τη ζωή τους», εξηγεί.

Οι εξαναγκαστικοί γάμοι συνεχίζονται: κορίτσια 12 ή 15 ετών πωλούνται ως σύζυγοι σε υπερηλίκους, οι οποίοι πληρώνουν τις οικογένειές τους. «Όποια τολμήσει να εναντιωθεί, ρίχνεται στη φυλακή. Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 15 τέτοιες γυναίκες στις φυλακές της Καμπούλ», εξηγεί η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Η ζωή των γυναικών δεν έχει καμία αξία και τα εγκλήματα τιμής εξασφαλίζουν την πλήρη ατιμωρησία των δραστών. Η αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτείνει τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις γυναίκες του Αφγανιστάν, πρόταση που θα κάνει η κ. Καραμάνου εν όψει της ελληνικής προεδρίας.

ΤΑ ΝΕΑ , 11-11-2002  , Σελ.: N61 
Κωδικός άρθρου:
A17487N613