Πιλοτική λειτουργία

Παλεύοντας για τα αυτονόητα

Διεθνής δράση κατά του έμφυλου άπαρτ-χάϊντ στους Ολυμπιακούς Αγώνες – Διεθνής αποστολή στην Αρχαία Ολυμπία κατά την αφή της ολυμπιακής φλόγα με  τη συμμετοχή και συνεργασία του διακομματικού Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

Τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων διακηρύσσουν, με αδιαμφισβήτητο τρόπο, την αρχή της ισότητας γυναικών και ανδρών. Ωστόσο, στην πράξη, τα δικαιώματα των γυναικών καταστρατηγούνται, ανάλογα με τους πολιτισμούς και τις θρησκείες,  σαν να μην ισχύει γι’ αυτούς η έννοια της οικουμενικότητας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του αθλητισμού, υπάρχουν παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των κανονισμών που βασίζονται στις αρχές της μη διάκρισης και της ουδετερότητας, έπειτα  από παρεμβάσεις και άσκηση μεγάλης πίεσης, ιδίως από το Ιράν και κάποια διεθνή αθλητικά δίκτυα. Υπό το πρόσχημα της συμπερίληψης γυναικών που επιθυμούν να συμβιβάσουν την πίστη τους με την αθλητική δραστηριότητα, αυτές οι παρεκκλίσεις συνίστανται στην αποδοχή των περιορισμών που επιβάλλουν οι ισλαμικές θεωρίες για την αθλητική άσκηση των γυναικών: πλήρως καλυμμένο σώμα, σύμφωνα με τον Ισλαμικό νόμο.

Φυλετικό απαρτχάιντ

Στη διάρκεια των δεκαετιών 1950 και 1960, η πετρελαϊκή κρίση εκτόξευσε τα έσοδα από το πετρέλαιο στη Σαουδική Αραβία και ενίσχυσε τη δύναμη του κράτους. Ταυτόχρονα, αναβίωσε το Ισλάμ. Αυτή η εξέλιξη επέδρασε δραματικά στις παραδοσιακές ενασχολήσεις των γυναικών και στην κοινωνική τους θέση (συνοδεία από άνδρες, περιορισμοί στις εξωτερικές δραστηριότητες, διάχυση της πολυγαμίας,….).

Ο διαχωρισμός γυναικών και ανδρών στη δημόσια σφαίρα έγινε ο κανόνας σε πολλές πλευρές της ζωής των γυναικών, ιδιαίτερα αναφορικά με το ντύσιμο, καθώς ολόκληρο το γυναικείο σώμα εκλαμβάνεται ως σεξουαλικό. Ακόμη και συγκεκριμένοι δημόσιοι χώροι είναι απαγορευμένοι στις γυναίκες. Οι εκπαιδευτικοί και εργασιακοί κώδικες επιβάλλουν τέτοιους διαχωρισμούς.

Σεξουαλικό απαρτχάιντ

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η ενδυμασία και η συμπεριφορά, τα καθήκοντα και τα δικαιώματα των γυναικών και των ανδρών, καθώς και οι σχέσεις μεταξύ τους, ορίστηκαν αυστηρά με νόμους. Μέχρι σήμερα οι γυναίκες πρέπει να ακολουθούν τον ισλαμικό κώδικα ένδυσης και να φορούν Hijab, ή τουλάχιστον μακριά φορέματα και μαντίλα στους δημόσιους χώρους.

Οι Ιρανές είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν το κεφάλι και το σώμα τους μπροστά στους άνδρες στους δημόσιους χώρους, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς, νομικούς και θρησκευτικούς κανόνες.  Η φυσική εκγύμναση των γυναικών στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, σε όλα τα επίπεδα, θα έπρεπε να γίνονται από γυναίκες προπονήτριες και καθηγήτριες: το μικτό περιβάλλον δεν είναι αποδεκτό από τους ισλαμικούς μας κανόνες ηθικής και τάξης. (Chebabi 2003:286). Τα αγωνίσματα των γυναικών παρουσία ανδρών σταμάτησαν.

2019, το «έγκλημα» της SaharKhodayari

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2019,  η νεαρή Ιρανή φίλαθλη του ποδοσφαίρου SaharKhodayari, γνωστή ως BlueGirl, πέθανε στο νοσοκομείο, αφού αυτοπυρπολήθηκε έξω από δικαστήριο της Τεχεράνης, όταν έμαθε ότι επρόκειτο να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο ετών, επειδή  «εμφανίστηκε στο κοινό χωρίς hijab», αφού μπήκε στο στάδιο Azadi ντυμένη σαν άνδρας, παραβιάζοντας την απαγόρευση πρόσβασης των γυναικών σε αθλητικά γήπεδα (άβατο).

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών αναλαμβάνει διεθνή δράση, σε συνεργασία με τον Γαλλικό Σύνδεσμο για τα Διεθνή Δικαιώματα των Γυναικών, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει εξάλειψη του άπαρτ χάϊντ γυναικών/ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες  Τόκιο 2020 και Παρίσι 2024. Ταυτόχρονα, στέλνει μήνυμα αγώνα και αλληλεγγύης προς τις γυναίκες του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας που αποκλείονται δια νόμου από τις Ολυμπιάδες.

Μια διεθνής εικοσαμελής ομάδα γυναικών θα παρακολουθήσει την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, και θα επιδώσει ψήφισμα κατά του έμφυλου άπαρτχάιντ στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Η κ. Άννα Καραμάνου, που είχε εξαρχής (1992) την πρωτοβουλία της ενότητας και της θεσμοθέτησης της διακομματικής συνεργασίας των γυναικών μιλώντας στην εφ. Πατρίς για το θέμα τόνισε «Η περίπτωση του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών (ΠΣΓ) αποτελεί εξαιρετικό δείγμα πλουραλιστικής φεμινιστικής οργάνωσης, που  στηρίζει τη δράση της στην οικοδόμηση ευρύτερων συναινέσεων στη δημόσια ζωή, κάτι που δεν χαρακτηρίζει το ανδροκεντρικό πολιτικό μας σύστημα.  Ο ΠΣΓ αποκαλύπτει και αναζητά μεθόδους εξάλειψης της ιστορικής υποτίμησης των γυναικών, της κοινωνικής αδικίας και της ασυμμετρίας της πολιτικής και της οικονομικοκοινωνικής θέσης ανδρών και γυναικών. Αναδεικνύει  ένα εναλλακτικό μοντέλο πολιτικής εξουσίας, με  αξιοποίηση όλων των ανθρώπινων πόρων,  ισότητα ευκαιριών, αξιοκρατία παντού, ισχυρό κοινωνικό κράτος και ουσιαστική δημοκρατική διακυβέρνηση. Η μεγάλη πρόκληση παραμένει: διεκδίκηση μιας ανοιχτής και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όπου η ανδρική «ιδιοκτησία» θέσεων και αξιωμάτων δεν θα θεωρείται πρότυπο μοντέλο άσκησης εξουσίας. Ο ΠΣΓ αποκαλύπτει και ταυτόχρονα αποδομεί την αντιδημοκρατική, πατριαρχική βάση του πολιτικού και συνδικαλιστικού συστήματος, δείχνοντας τον δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό, την ουσιαστική ισότητα και την αληθινή δημοκρατία.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διεθνής δράση για την εξάλειψη του άπαρτχάιντ και των διακρίσεων κατά των γυναικών στον αθλητισμό»

Στην σωστή κατεύθυνση

Σημαντικές αποφάσεις έλαβε η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε το διήμερο 3-4 Μαρτίου 2020 στην έδρα της στη Λωζάνη.

Σε ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση με τον κορωνοϊό, η ΔΟΕ τόνισε ότι οι προετοιμασίες για το «Τόκιο 2020» συνεχίζονται κανονικά, με βάση τον προγραμματισμό και καλεί τους αθλητές να συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά για την πρόκριση και τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων μεταξύ 24 Ιουλίου και 9 Αυγούστου», τόνισε η ΔΟΕ, που πρόσθεσε ότι από τον Φεβρουάριο έχει συσταθεί μία κοινή ομάδα εργασίας, που παρακολουθεί τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό, με τη συμμετοχή της ΔΟΕ, της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, της πόλης του Τόκιο, της κυβέρνησης της Ιαπωνίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όσον αφορά τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια της προώθησης της ισότητας των φύλων, λήφθηκαν δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, στην τελετή έναρξης της 24ης Ιουλίου, η κάθε Ολυμπιακή Επιτροπή θα έχει το δικαίωμα να ορίσει δύο σημαιοφόρους, έναν άνδρα και μια γυναίκα, οι οποίοι θα μεταφέρουν μαζί τη σημαία της χώρας τους! Επιπλέον, αποφασίστηκε όπως και οι 206 ομάδες, καθώς και η Ομάδα Προσφύγων, θα πρέπει να συμμετάσχουν με άτομα και των δύο φύλων.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.