Βιβλίο για τις γιορτές: Μια νέα οπτική στο ρόλο των θηλυκοτήτων στην Ελληνική Επανάσταση
Στην «Ειρηνική εξέγερση των θηλυκών sapiens», η Άννα Καραμάνου επιχειρεί μια διεισδυτική προσέγγιση του ρόλου των γυναικών στην εγχώρια ιστορία των τελευταίων 200 χρόνων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η χρονιά που φτάνει στη λήξη της σημαδεύτηκε από μια σειρά αναδρομών και επετειακών εκδηλώσεων και αποδόσεων τιμών στις φυσιογνωμίες που με επηρέασαν την έκβασή της. Αν κοιτάξουμε ωστόσο λίγο πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσουμε πως η αναγνώριση των γυναικών ηρωίδων – που πάλεψαν από οποιοδήποτε πόστο – παραγνωρίζεται στο βωμό της πατριαρχίας, ακόμα και όταν μιλάμε για γυναίκες όπως η Μαντώ Μαυρογένους και η Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα. Προχωρώντας μάλιστα προς το σήμερα και κάνοντας στάσεις στις σημαντικές “επαναστάσεις” της χώρας, κοινωνικά και ιστορικά, ο ρόλος τους γίνεται συνεχώς και πιο διάφανος, διαγράφοντας τις μεγάλης σημασίας συνεισφορές τους στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας και εξασφαλίζοντας πως εν έτη σχεδόν 2022, θα μιλάμε ακόμα αδιάκοπα για την ανάγκη διάρρηξης της πατριαρχίας.
Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης αυτής της αδικίας, η Άννα Καραμάνου, συγγραφέας και πολιτικός επιχειρεί στο νέο της βιβλίο “Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών sapiens 1821-2021” (εκδόσεις Αρμός) μια αναλυτική όσο και διεισδυτική καταγραφή της συμμετοχής των γυναικών στα κινήματα που όρισαν το σύγχρονο Ελληνικό κράτος, αλλά και τις δικές τους μικρές επαναστάσεις για την προοδευτική κατοχύρωση δικαιωμάτων και την πορεία τους προς την κατάκτηση μιας, έστω νομικής, ισότητας. Από την Επανάσταση του 1821 στη ριζοσπαστική “Εφημερίδα των Κυριών” και από το φεμινισμό του Μεσοπολέμου έως και το νεοαφιχθέν στη χώρα κίνημα #Metoo η επανάσταση αποδεικνύεται γυναικεία υπόθεση, ερευνώντας παράλληλα πώς οι ιστορικές συγκυρίες, οι μεγάλες προσωπικότητες, οι διεθνείς ιδεολογικές ζυμώσεις και τα γεωπολιτικά ρεύματα επηρέασαν τις διεκδικήσεις τους.
“Η ιστορία των φεμινιστικών αγώνων στην Ελλάδα, επί 200 ολόκληρα χρόνια, γράφτηκε από μικρές ομάδες πρωτοπόρων γυναικών, υπό συνθήκες σκληρής ανδροκρατίας. Γι’ αυτό, το παρόν βιβλίο απευθύνεται ιδιαίτερα στις γυναίκες, κυρίως της νέας γενιάς. Γιατί παρέχει τα βασικά ιστορικά στοιχεία των 200 χρόνων που διαπλέκονται, έμμεσα ή άμεσα, με την απελευθερωτική διαδικασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και της δικαιοσύνης των φύλων. Γιατί είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς, μέσα στις συγκεκριμένες ιστορικές και πολιτικές συνθήκες, οι αγώνες ελάχιστων θαρραλέων, μορφωμένων γυναικών καθόρισαν τη ζωή μας. Και το σημαντικότερο, πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η ιερή παρακαταθήκη”, γράφει η Καραμάνου, σε μια εποχή που οι γυναίκες αναγκάζονται να πάρουν ξανά τα “άρματα” και να συνταχθούν εκ νέου στους φεμινιστικούς αγώνες, και μάλιστα με τη διαθεματικότητα να αποτελεί πλέον την καρδιά της φεμινιστικής κριτικής σκέψης.