Κραυγή διαμαρτυρίας για την έμφυλη βία

«Η Ευρώπη και τα δικαιώματα των Γυναικών» της Άννας Καραμάνου
Πιο επίκαιρο από ποτέ φαντάζει το βιβλίο της πρώην ευρωβουλευτή Άννας Καραμάνου « Η Ευρώπη και τα δικαιώματα των Γυναικών», το οποίο πραγματεύεται εξετάζει και συγκρίνει – στη θεωρία και στην πράξη – την επίδραση του ευρωπαϊκού συστήματος στην οικοδόμηση του έθνους κράτους και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών, σε δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) που δεν συμμετείχαν στην Αναγέννηση και τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, μέσα από μια ιστορική διαδρομή, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Και είναι επίκαιρο, όχι μόνο γιατί γιορτάσαμε (με τον οποιονδήποτε τρόπο) στις 25 Νοεμβρίου την «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», αλλά και γιατί για τα στοιχεία τα οποία έρχονται στο φως σήμερα έχουν σχέση με τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας από τον σύζυγό τους, θέμα το οποίο κατέχει πρωτεύουσα θέση στο βιβλίο της Άννας Καραμάνου.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα «…Θύματα ενδοοικογενειακής βίας από τον σύζυγό τους, είναι οι 8 στις 10 γυναίκες, που απευθύνθηκαν στη Γραμμή SOS 15900, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25/11), στο διάστημα από τις 19 Νοεμβρίου 2016 έως 19 Νοεμβρίου 2017, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή δέχθηκε 5.041 κλήσεις και 113 ηλεκτρονικά μηνύματα. Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 4.266 (85%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές, οι 3.034 κλήσεις (71%) αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 1.232 κλήσεις (29%), αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα, κυρίως από φίλους/ες, γονείς, άλλους συγγενείς και γείτονες….»
Όπως εύστοχα σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Μαρία Στρατηγάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Αν το βιβλίο αυτό μεταφρασθεί και εκδοθεί στα τουρκικά θα συμβάλει σημαντικά στην αντίστοιχη επιστημονική συζήτηση που διεξάγεται στην Τουρκία. Το βιβλίο αυτό είναι πολύτιμο για ένα ακόμα λόγο, ίσως τον σημαντικότερο. Είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει τη γλαφυρότητα στη γραφή με τη επιστημονική γνώση και την πολιτική ανάλυση. Όμως, δεν είναι ένα βιβλίο που απλά διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα, είναι βιβλίο που βασίζεται σε πρωτογενή έρευνα, παράγει επιστημονική γνώση και διατυπώνει σημαντικά ερωτήματα για περαιτέρω έρευνα. Είναι ένα βιβλίο που γίνεται σε όσους και όσες το διαβάζουν εργαλείο κοινωνικής αλλαγής, εργαλείο ανατροπής της πατριαρχίας, εργαλείο οικοδόμησης διεθνών σχέσεων πέρα από τα εθνικά στερεότυπα….»
Ο αναγνώστης, σελίδα με σελίδα του βιβλίου, γίνεται κοινωνός διαπιστώσεων και ερωτημάτων, με κεντρικό σημείο και άξονα τη γυναίκα, η οποία βιώνει διαφορετικές ή και παρόμοιες καταστάσεις σε Ελλάδα και Τουρκία, προσπαθώντας να αποτινάξει την πατριαρχία και να νιώσει στην πράξη και όχι στη θεωρία ότι αποτελεί ισότιμο μέλος της κοινωνίας, με ίδιες υποχρεώσεις, αλλά και ίσα δικαιώματα με τον άνδρα, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπεται σε δυνάστη και βασανιστή, έχοντας ασπίδα ακόμη και νομικές διατάξεις οι οποίες τον καλύπτουν.
Η Άννα Καραμάνου, γνωστή για τους μαχητικούς αγώνες της για την έμφυλη ισότητα στο ευρωκοινοβούλιο, δεν περιμένει την «Παγκόσμια Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών». Εξακολουθεί να δίνει καθημερινά αυτό τον αγώνα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της.
Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο της Άννας Καραμάνου, η οποία λατρεύει τη Σύρο, γι’ αυτό άλλωστε διατηρεί ιδιόκτητη κατοικία στα Χρούσσα, μπορεί να επαναλάβει με βεβαιότητα την ρήση του Σόλωνα «γηράσκω αεί διδασκόμενος», αφού αποτελεί μια άκρως ενδιαφέρουσα διατριβή, η οποία όντως μεταμορφώνεται σε μια συναρπαστική ιστορική διαδρομή.