Ευρωεκλογές 2009 – Να κάνουμε πράξη το 50/50 -Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
16 Μαρτίου 2009
«Ευρωεκλογές 2009-Να κάνουμε πράξη το στόχο 50/50»
Άννα Καραμάνου,
τ. ευρωβουλευτής, τ. Πρόεδρος Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, του Ε.Κ.
«Η Συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 1997-2004»
Κατ’ αρχάς θάθελα να εκφράσω τη χαρά μου για την επαναδραστηριοποίηση του ΠΣΓ, έπειτα από μια περίοδο επανάπαυσης. Είμαι σίγουρη ότι ο Σύνδεσμος υπό την προεδρία της Έφης Μπέκου – η οποία συνδυάζει μακρόχρονη εμπειρία μαχητικής συμμετοχής στους κοινωνικούς αγώνες, κυβερνητικής θητείας και επιστημονικής γνώσης – θα ξαναβρεί τον δυναμισμό του, όπως εκφράστηκε για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημά του, το 1994, αρχικά ως Διακομματική Συνεργασία Γυναικών.
Η σημερινή εκδήλωση, με τη συμμετοχή τόσων αξιόλογων γυναικών πολιτικών, καταδεικνύει τη δυναμική που αναπτύσσεται, ώστε να γίνει επιτέλους συνείδηση και στη Χώρα μας, ότι η ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και η ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς συνδέεται με συγκεκριμένα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά οφέλη για όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, η συμμετοχή των γυναικών στον σχεδιασμό του μέλλοντος και ο εμπλουτισμός της πολιτικής με τις εμπειρίες, τις δεξιότητες και τις ιδέες και των δύο φύλων αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για την ανανέωση της πολιτικής και την έξοδο από την κρίση.
Εν όψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να θέσουμε την Ευρώπη σε μια νέα τροχιά. Χρειαζόμαστε μια νέα Ευρωπαϊκή προοδευτική και μεταρρυθμιστική ατζέντα, ένα συνολικό σχέδιο δράσης, για μια πιο δίκαιη, πιο ασφαλή και πιο πράσινη Ευρώπη. Οι γυναίκες – όχι μόνο ποσοτικά, αλλά κυρίως με ποιοτικά χαρακτηριστικά – μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή στην εκπόνηση αυτού του σχεδίου, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με φαντασία και τόλμη, με γνώση, σύνεση και υπευθυνότητα. Η μέχρι τώρα επιτυχημένη θητεία των γυναικών που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς – ιδιαίτερα των δύο επιτρόπων – τεκμηριώνει αυτή την άποψη.
Προσωπικά είχα τη τιμή να είμαι μέλος του Ε.Κ. σε μια περίοδο που η Χώρα μας έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης και αναγνώρισης από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ήταν η εποχή που η Ελλάδα πέτυχε την είσοδό της στην ΟΝΕ και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ήταν η εποχή του Ελσίνκι και της εξομάλυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, η εποχή της Ελληνικής Προεδρίας του 2003 και της επιτυχημένης διαχείρισης των προβλημάτων που προέκυψαν από το ξεκίνημα του πολέμου στο Ιράκ. Ήταν ακόμη η εποχή των νομοθετικών πρωτοβουλιών, της στρατηγικής και των προγραμμάτων της Άννας Διαμαντοπούλου για την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων, τη κατάργηση των διακρίσεων και την ισότητα των φύλων. Ήταν επίσης η εποχή που Γ.Γ. Ισότητας στην Ελλάδα ήταν η Έφη Μπέκου και είχα τη χαρά, ως πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών του Ε.Κ. (εκλέχτηκα αρχές του 2002), της άμεσης και συχνής συνεργασίας και με τις δύο.
Κορυφαία ευρωπαϊκή πολιτική εκείνη την περίοδο υπήρξε η προώθηση της διεύρυνσης της ΕΕ με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κύπρου, καθώς και η εκπόνηση Συνταγματικής Συνθήκης, για την επιτάχυνση των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της δημοκρατικής νομιμοποίησης όλων των θεσμών της ΕΕ.
Το έλλειμμα ισότητας των φύλων και του σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αποτέλεσε ζήτημα μείζονος ενδιαφέροντος για την Επιτροπή Γυναικών σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιμένοντας, ότι η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου για την ισότητα των φύλων, θα πρέπει να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην Κοινότητα. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2002 διοργανώσαμε δημόσια ακρόαση με θέμα: «Η Διεύρυνση αφορά και τις Γυναίκες;», ενώ στείλαμε αντιπροσωπείες στις περισσότερες από τις υποψήφιες χώρες με σκοπό να ενθαρρύνουν τους κοινοβουλευτικούς και κυβερνητικούς εκπροσώπους και τις ΜΚΟ στις προσπάθειές τους να προωθήσουν την ισότητα των φύλων στους δημοκρατικούς θεσμούς και να καταπολεμήσουν κάθε μορφή βίας εις βάρος των γυναικών.
Η Επιτροπή Γυναικών ανέπτυξε πολύ μεγάλη δράση, σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του σχεδίου Συνθήκης για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συντάγματος, με στόχο τη συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών. Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις ενώ υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σχετικά με την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ισχυρή νομική βάση η οποία θα εγγυάται την έμπρακτη εφαρμογή της ισότητας των φύλων, και συνεπώς της πραγματικής δημοκρατίας, στην Ευρώπη. Είναι γεγονός ότι καταφέραμε η ισότητα να συμπεριληφθεί στις αξίες της Ένωσης και να παραμείνει ένας από τους στόχους της Ένωσης στο ενοποιημένο κείμενο των Συνθηκών. Επίσης καταφέραμε να διατυπωθεί ολόκληρο το κείμενο σε ουδέτερη από πλευράς φύλου γλώσσα.
Τον Ιούνιο 2003 διοργανώσαμε στο Ε.Κ. δημόσιο διάλογο με θέμα τις ευρωεκλογές 2004. Οι εμπειρογνώμονες τόνισαν την ανάγκη μιας στρατηγικής που θα εξασφαλίζει την ισορροπία των φύλων στα ψηφοδέλτια και εκστρατειών ευαισθητοποίησης που θα προβάλουν τα πλεονεκτήματα της βασισμένης στην ισότητα δημοκρατίας. Σχετική έκθεση της Επιτροπής Γυναικών εγκρίθηκε τον Οκτώβριο 2003. Τονίσαμε την ανάγκη για μέτρα θετικής δράσης, για εκστρατείες ενημέρωσης και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Καλέσαμε τις κυβερνήσεις όλων των κρατών μελών και των υποψηφίων χωρών να εξετάσουν τα εκλογικά τους συστήματα και να τα αλλάξουν, αν και εφόσον επιδρούν αρνητικά στην εκπροσώπηση των γυναικών στα αιρετά όργανα. Καλέσαμε ακόμη τα πολιτικά κόμματα να θεσπίσουν συστήματα ποσοστώσεων ή/και να λάβουν μέτρα για ισόρροπη συμμετοχή των φύλων (zippersystem). Επιπλέον, με βάση τα συμπεράσματα της Ιταλικής Προεδρίας κατά την υπουργική συνάντηση τον Σεπτέμβριο 2003 στις Συρακούσες, στην οποία συμμετείχαν η Άννα Διαμαντοπούλου και η Έφη Μπέκου, καλέσαμε τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν πάνω σε κοινές πολιτικές στα θέματα του φύλου και να ενθαρρύνουν την είσοδο των γυναικών στην πολιτική.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1999-2004
- 46 Εκθέσεις (έναντι 23 εκθέσεων 1994-99)
- 137 Γνωμοδοτήσεις
- 21 δημόσιες ακροάσεις
- 7 συνέδρια
- Αποστολές Αλληλεγγύης και εκπροσώπησης της Επιτροπής εντός και εκτός ΕΕ (Αφγανιστάν, Μέση Ανατολή, Τουρκία, Κύπρος, ΗΠΑ, Αφρική κλπ.)
- Πολιτικές παρεμβάσεις και δημόσιος διάλογος με Ισραηλινές-Παλαιστίνιες, Ελληνοκύπριες-Τουρκοκύπριες, γυναίκες ρομά, γυναίκες από Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Ιράν.
Η θητεία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιάς συναρπαστικής και ταυτόχρονα δημιουργικής θητείας.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις ευρωεκλογές, του Ιουνίου 2009, θα ήθελα με την ιδιότητά μου της αντιπροέδρου των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Women), να δηλώσω ότι το PES, όπως και ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν την καμπάνια 50/50 για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Άλλωστε, η κοινοβουλευτική ομάδα του PES στο Ε.Κ. συμπεριλαμβάνει γυναίκες κατά 41,4% έναντι 24% του ΕΛΚ, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2004 εφαρμόζει το 50/50.
Ταυτόχρονα προτείνουμε την εκπόνηση μιας Ευρωπαϊκής Χάρτας για τα Δικαιώματα των Γυναικών και τη δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών και μέσων για την επίτευξη της ισότητας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.
Ως ΠΑΣΟΚ και ως PES αναλαμβάνουμε εκστρατεία για ίση πολιτική εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών σε όλα τα σώματα λήψης αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα αγωνιστούμε για ισότητα φύλων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (σήμερα μόνο το 31% είναι γυναίκες) ενώ θα απαιτήσουμε τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων.
Σίγουρα μπορούμε να θέσουμε την Ευρώπη σε μια νέα τροχιά τον Ιούνιο του 2009.