Ελευθερία και Ασφάλεια των Πολιτών της Ένωσης
Πλήρη πρακτικά των Συνεδριάσεων
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 4 ΜΑΙΟΥ 2004
Ελευθερία και Ασφάλεια των Πολιτών της Ένωσης
Καραµάνου (PSE). – Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα κατ’αρχάς να χαιρετίσω τη σηµερινή πρώτη απόφαση του διευρυµένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που απέρριψε την προσπάθεια του Συµβουλίου να επαναφέρει το θέµα της σύναψης συµφωνίας σχετικά µε την επεξεργασία και διαβίβαση προσωπικών δεδοµένων ευρωπαίων επιβατών από τις αεροπορικές εταιρείες προς το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Το θέµα της ελευθερίας και ασφάλειας στην Ευρώπη των εικοσιπέντε, που συζητούµε σήµερα, συνδέεται άµεσα, κύριε Επίτροπε, και µε την ασφάλεια των Ολυµπιακών Αγώνων που διοργανώνονται αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Η διεξαγωγή των Αγώνων σε συνθήκες ασφάλειας υπήρξε πάντα ο µόνιµος πονοκέφαλος, ήδη από την αρχαιότητα, γι’αυτό και η εκεχειρία αποτελούσε το πιο σοβαρό µέρος της προετοιµασίας, προκειµένου οι αθλητές και οι θεατές να φτάσουν µε ασφάλεια στην Ολυµπία.
Πιστεύω, όσο και αν αυτό ακούγεται ροµαντικό, ότι η προώθηση της ιδέας της εκεχειρίας στη σύγχρονη εποχή και η εκπαίδευση των ανθρώπων στην ειρηνική συµβίωση θα κόστιζε πολύ λιγότερο και θα είχε πιο µόνιµα αποτελέσµατα από την ενίσχυση των δυνάµεων καταστολής και τη χρήση στρατιωτικών µέσων. Για την Ευρώπη των εικοσιπέντε, η Ολυµπιάδα του 2004 αποτελεί χρυσή ευκαιρία για να προωθήσει σε παγκόσµια κλίµακα την ιδέα της εκεχειρίας, δηλαδή τα ιδανικά της ειρήνης, της συνεργασίας, του διαλόγου και της απόρριψης της βίας ως µέσου επίλυσης των διαφορών.
Δυστυχώς, η πραγµατικότητα του σύγχρονου κόσµου µιλάει για ένταση της τυφλής βίας, του µίσους και της τροµοκρατίας. Η δηµοσίευση φωτογραφιών µε βασανιστήρια και εξευτελισµούς αιχµαλώτων στο Ιράκ δείχνει το µέγεθος της αποκτήνωσης και της βαρβαρότητας που µπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους η εµπλοκή τους σε πολέµους και πράξεις βίας. Ταυτόχρονα όµως δείχνει και τον βαθµό ελευθερίας του Τύπου που έχουµε κατακτήσει και πρέπει να διαφυλάξουµε.
Κύριε Επίτροπε, τρία χρόνια σχεδόν από την επίθεση στους δίδυµους πύργους, η τροµοκρατία όχι µόνο δεν εξαρθρώθηκε, αλλά φαίνεται πως δηµιουργεί συνθήκες αποκτήνωσης και για εκείνους που ανήκουν σε σύγχρονες δηµοκρατίες και υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τις θεµελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώµατα. Θα αντιληφθούν άραγε οι πολιτικές ηγεσίες ότι χρειάζεται µια διαφορετική στρατηγική αντιµετώπισης της τροµοκρατίας και ενίσχυσης της ασφάλειας; Η Ευρωπαϊκή Ένωση των εικοσιπέντε οφείλει να προσφέρει µια εναλλακτική πρόταση, ένα νέο όραµα και να απαντήσει στο κρίσιµο ερώτηµα: µπορεί να υπάρξει ασφάλεια σε έναν πλανήτη µε τεράστιες ανισότητες στην κοινωνική και οικονοµκή και στην κατανοµή των αγαθών της δηµοκρατίας, της επιστήµης και της τεχνολογίας;
Για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για έναν πιο ασφαλή κόσµο, σίγουρα χρειαζόµαστε πολιτικές και στρατηγικές φρέσκιες, εναλλακτικές, µη στρατιωτικού χαρακτήρα και ενίσχυση του ρόλου των πολιτών, κυρίως των γυναικών. Προσδοκούµε το νέο Σύνταγµα της Ευρώπης να εγκριθεί σύντοµα και να αποτελέσει το δηµοκρατικό πλαίσιο που θα ενισχύσει τις θεµελιώδεις ελευθερίες και την ασφάλεια στην Ευρώπη και στον κόσµο.
Τέλος, θα ήθελα κύριε Επίτροπε, και εγώ να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε ως Επίτροπος για την προώθηση του κοινού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα εγχείρηµα που αποδείχθηκε, δυστυχώς πολύ πιο δύσκολο από τη δηµουργία της ενιαίας αγοράς και του κοινού νοµίσματος.