Πιλοτική λειτουργία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004 – ΠΕΚΙΝΟ 2008 ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ-ΘΙΒΕΤ – ΚΙΝΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ 2004 – ΠΕΚΙΝΟ 2008

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ-ΘΙΒΕΤ – ΚΙΝΑ

ΑΘΗΝΑ, 6 Αυγούστου 2004

Άννα Καραμάνου

τ. ευρωβουλευτής

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συμμετάσχω σε εκδήλωση που αποσκοπεί, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, να ευαισθητοποιήσει τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη και να ασκήσει πίεση στη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να βρεθεί δίκαιη λύση στο πρόβλημα του Θιβέτ. Ένα πολιτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την κινεζική εισβολή του 1950 και συνδέεται άμεσα με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Είμαι ευτυχής που θα αναλύσουν το πρόβλημα και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις σας προσωπικότητες που γνωρίζουν σε βάθος το θέμα, όπως:

Ο κος Wangpo Tethong, Μέλος του Συμβουλίου του Διεθνούς Δικτύου Υποστήριξης του Θιβέτ και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Δικτύου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Θιβετανικής Νεολαίας (1988-1990), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνεδρίου Θιβετανικής Νεολαίας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελβετικής & Θιβετανικής Φιλίας (2002-2004). Γεννήθηκε στην Ελβετία το 1963 και έχει σπουδάσει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Έχει δημοσιεύσει πολλά κείμενα που αφορούν το Θιβέτ και έχει εκδώσει βιβλίο για την πολιτική ιστορία της εν-εξορία Θιβετανικής κοινότητας.

Η κα Χαρά Καλομοίρη, εγγονή του εθνικού μας συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη, καθηγήτρια πιάνου και Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου. Ταυτόχρονα με τις μουσικές δραστηριότητές της, η κα Καλομοίρη μελέτησε επί σειρά ετών τη Θιβετανική γλώσσα και τον πολιτισμό (είναι κάτοχος διπλώματος από την Σορβόννη). Τον Αύγουστο του 1979 προσκάλεσε τον Δαλάι Λάμα στην πρώτη και μοναδική επίσκεψή του στην Ελλάδα, και έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς διακεκριμένους Θιβετανούς Λάμα να επισκεφτούν και να διδάξουν στην Ελλάδα .Έχουν εκδοθεί μεταφράσεις της στα ελληνικά που αφορούν Βουδιστικές διδασκαλίες καθώς και δύο βιβλία του Δαλάι Λάμα. Με την παρότρυνση μάλιστα του ιδίου, η κα Καλομοίρη ίδρυσε το 2002 το Σύνδεσμο Ελληνο-Θιβετανικής Φιλίας

Η κα Alison Reynolds, Μέλος του Συμβουλίου του Διεθνούς Δικτύου Υποστήριξης του Θιβέτ, διετέλεσε Πρόεδρος του Δικτύου ( 2002-2003). Είναι Διευθύντρια από το 1997 της οργάνωσης «Εκστρατεία Απελευθέρωσης του Θιβέτ» που εδρεύει στην Αγγλία. Γεννήθηκε στην Αγγλία το 1965 και σπούδασε Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Πριν ασχοληθεί με το κίνημα απελευθέρωσης του Θιβέτ ήταν ενεργό μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.

Σε ότι με αφορά, κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήμουν μέλος του TIBET Intergoup και είχα λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις για την διεκδίκηση επίλυσης του προβλήματος του Θιβέτ και συμφιλίωσης με την Κίνα.

Το καλοκαίρι του 2001 συμμετείχα σε αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Ναραμσάλα της Ινδίας, όπου εδρεύει η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ υπό την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του Δαλάϊ Λάμα, στον οποίο επιδώσαμε επίσημη πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτή την πρόσκληση ανταποκρίθηκε όταν μίλησε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον Οκτώβριο του 2001. Προσωπικά, διαμόρφωσα τις θέσεις μου για το Θιβέτ από τις συζητήσεις με τον Δαλάϊ Λάμα και θάθελα να σας τις μεταφέρω με πιστότητα.

Στη συνάντηση με τους ευρωβουλευτές, στο σπίτι του στη Ντάραμσάλα, ο ηγέτης του Θιβέτ τόνισε ιδιαίτερα ότι βασική επιδίωξή του είναι η διάσωση και η διατήρηση της μοναδικότητας της Θιβετιανής κουλτούρας, της πνευματικότητας και της πολιτισμικής τους ταυτότητας, μέσα σε ένα αυτόνομο Θιβέτ. «Δεν επιδιώκουμε ανεξαρτησία ή την απόσχιση του Θιβέτ από την Κίνα, όπως φοβούνται οι Κινέζοι. Ζητούμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτική ελευθερία, καθώς και το δικαίωμα να διατηρήσουμε την πολιτισμική μας ταυτότητα. Αυτή η ταυτότητα αποτελεί πλούτο όχι μόνο για το Θιβέτ και την Κίνα αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα και μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, στη μη χρήση βίας και στην ανθρώπινη αλληλεγγύη». Ακόμη τόνισε ότι ουσιαστικά έχουν αποδεχθεί σχεδόν όλους τους όρους της Κίνας: Μία και ενιαία Κίνα, ένα σύνταγμα, αυτονομία του Θιβέτ με τοπική εκλεγμένη διοίκηση, εντός των συνόρων της Κίνας.

Ο ίδιος είπε πως δεν πρόκειται να διεκδικήσει κανένα πολιτικό αξίωμα όταν λυθεί το πρόβλημα του Θιβέτ. « Είμαι ο τελευταίος Δαλάϊ Λάμα.» τόνισε, «ούτε ο καλύτερος, ελπίζω ούτε ο χειρότερος» Άλλωστε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τάχθηκε υπέρ του πλήρους διαχωρισμού των θρησκευτικών και κρατικών θεσμών. Όπως είναι γνωστό έχει ήδη εκχωρήσει μεγάλο μέρος των εξουσιών που κατείχε στους υπουργούς και στους βουλευτές της εξόριστης κυβέρνησής του. Ο Δαλάί Λάμα τόνισε ακόμη, ότι η εξόριστη κυβέρνηση θα διαλυθεί και δεν θα έχει κανένα απολύτως προνόμιο σε ένα αυτόνομο Θιβέτ. Υποστήριξε ακόμη ότι «το πρόβλημά μας είναι η καχυποψία της Κίνας. Δεν μας εμπιστεύεται, ενώ εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Πυρήνας της πολιτικής μας είναι ο διάλογος, η επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα, η μη χρήση βίας»

Σχετικά με τους ολυμπιακούς αγώνες , ο Δαλάϊ Λάμα πιστεύει ότι η Κίνα και ο λαός της άξιζαν να αναλάβουν τους ολυμπιακούς αγώνες του 2008. Ωστόσο, εξέφρασε το φόβο ότι υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν από την Κίνα ως μέσον προπαγάνδας. (υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του είχε ταχθεί κατά της ανάθεσης των ολυμπιακών αγώνων στην Κίνα).

Προσωπικά πάντα υποστήριζα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας αποτελούν το καλύτερο πλαίσιο για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση συγκρούσεων και τη διευθέτηση συγκεκριμένων και υπαρκτών προβλημάτων, μέσα από διάλογο και ειρηνικά μέσα. Διαφορετικά η όλη ρητορική περί την Ολυμπιακή Χάρτα, το ολυμπιακό πνεύμα και την εκεχειρία αποτελούν γράμμα κενό και άνευ ουσίας. Αξίζει λοιπόν να υπενθυμίσουμε στην Ολυμπιακή Επιτροπή ότι καμιά πολιτική και καμιά σκοπιμότητα δεν μπορεί να είναι πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική συνύπαρξη. Το πρόβλημα του Θιβέτ πρέπει να μπει ψηλά στην ατζέντα και με αφετηρία την Ολυμπιάδα της Αθήνας να δοθεί λύση πριν από το Πεκίνο 2008.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.